…din inima Transilvaniei

Conditii calitate miere

imbuteliere miere
.

Fiecare borcan de miere care pleacă de la Apidava, este inscripţionat cu un număr de Lot, care reprezintă pentru noi ADN-ul acelui produs, deoarece pe baza acelui LOT noi putem stabili cu exactitate: provenienţa mierii din acel borcan, caracterisiticile fizico-chimice, cantitatea ambalată din acel lot, precum şi fiecare client la care a fost livrată.

Fiecare lot de miere intrat la noi în fabrică este analizat, în primul rând: după gust, culoare, miros (specifice fiecărui sortiment în parte), de către un specialist în domeniu, cu o experienţă de peste 23 ani în degustarea sorturilor de miere, dar şi prin analiza microscopică a polenului, care determină cu exactitate sortimentul floral din care provine acea miere.

Laboratorul propriu este dotat cu aparatură modernă, şi se pot realiza o serie de analize fizico-chimice, prin care se poate determina puritatea zonei în care a fost amplasată stupina, calitatea mierii şi provenienţa ei florală, precum şi prezenţa reziduurilor de antibiotice şi pesticide.:
– determinarea sortimentului, prin analiza microscopica a polenului,
– determinarea conţinutului de zaharoză şi fructoză;
– determinarea conţinutului de apă (cu ajutorul refractometrului);

Pentru fiecare lot de miere, ce urmează a fi procesat, se determină HMF-ul (cu ajutorul spectofotometrului), care ne arată gradul de “imbatranire” al mierii, dar si procesul termic la care a fost supus acel lot de miere.

Trasabilitatea produsului se monitorizează astfel:
– prima inspecţie are loc la primirea mierii, când se realizează o evaluare din punct de vedere al aspectului, gustului şi mirosului, furnizorul primind pe loc acceptul sau refuzul.
– mierea acceptata este stocată în vederea analizării, fiecare furnizor primind un număr de intrare
– mierea conformă din punct de vedere calitativ (dupa efectuarea analizelor şi acceptul de la Laborator), este stocată în depozit, pe sortimente, fiecare butoi fiind etichetat separat (cu numele furnizorului, cantitatea, sortimentul, şi data intrării)
– o mostră din fiecare lot analizat este păstrata de Laborator, pe o perioada de 12 luni, fiecare butoi din depozit având o mostră corespondentă în Arhiva-Laborator
– mierea trebuie să treacă prin mai multe procese de filtrare, pentru a ne asigura ca nu rămân impurităţi de la extracţie
– pe tot parcursul fluxului tehnologic, sunt prelevate mostre de miere de la loturile formate şi analizate în profunzime
– controlul final, constă în prelevarea de mostre prin sondaj, pentru a asigura garanţia calităţii, atât din punct de vedere al produsului, cât şi al ambalajului.