…din inima Transilvaniei

Mierea

mierea
.

Stiati ca ….pentru 1 kg de miere, albinele trebuie sa faca cca 100.000 de zboruri / peste 240.000 km, vizitand aproape 15 milioane de flori pentru a le colecta nectar si pole.

Contine: 80% zaharuri, acizi organici, amino acizi, peptide, enzime, vitamine (B1, B2, B6, C)

Proprietati: hidratanta, cicatrizanta, anti-inflamator, antioxidanta.

In mod natural, mierea de albine este bogata in elemente nutritive benefice atat pentru piele cat si pentru sanatatea noastra: vitamina B, vitamina C, minerale si aminoacizi. Aceste ingrediente cheie au pentru piele un efect benefic demonstrat in hranirea si pastrarea sanatatii acesteia. Antioxidantii prezenti in compozitia mierii au si ei rol in mentinerea sanatatii pielii si prevenirea imbatranirii ei premature. Mierea ofera protectie, hidrateaza, catifeleaza si reintinereste pielea, dandu- i un aspect tanar si sanatos.

Printre efectele pozitive pe care mierea le poate avea asupra pielii se numara:
– hranirea pielii prin aportul mare de substante nutritive continut de acest aliment delicios;
– hidratarea pielii prin rolul sau de agent puternic umectant;
– efectul antibacterian dat de continutul ridicat de zahar din compozitia sa;
– efectul anti-imbatranire datorat antioxidantilor prezenti in componenta sa.

Principalele beneficii ale mierii de albine pentru piele sunt:
– Hidratare eficienta – Mierea poate fi utilizata cu maxima eficienta in ingrijirea pieli uscate datorita rolului sau de agent umectant (adica atrage si pastreaza umezeala). Mierea de albine este cu textura densa si bogata ceea ce o face un excelent factor hidratant- atrage si pastreaza apa la nivelul pielii. Asadar nu trateaza doar pielea uscata, aspra, cu riduri ci da elasticitate si umple ridurile.

Mierea este un veritabil factor hidratant atat pentru ten cat si pentru corp. Mastile faciale pe baza de miere de albine sunt benefice pentru tenurile cu tendinta spre uscare sau care dau senzatia de mancarime, crescandu- le nivelul de hidratare. Ca in cazul fiecarui produs cosmetic, mastile destinate hidratarii pielii sunt eficiente daca sunt aplicate cu regularitate.

Mierea este buna si pentru persoanele cu tenul gras deoarece aceasta poate hidrata si poate pastra nivelul de elasticitate al pielii fara sa o usuce cum ar face- o alte tipuri de masti.

– Protectia impotriva expunerii la soare si a imbatranirii. Impotriva radicalilor liberi care exista peste tot si in orice, antioxidantii sunt remediul, neutralizandu- i. Antioxidantii sunt cei ce repara, restructureaza si vindeca in profunzime, actionand la nivel celular, si generand in final o multitudine de efecte benefice. Mierea de albine este un antioxidant natural care are multiple efecte benefice atat consumat in alimentatie cat si aplicat pe piele, in compozitia unor produse specifice. Antioxidantii au capacitatea de a proteja organele interne impotriva stresului oxidativ care, in final, poate duce la o stare generala de sanatate mult mai buna. Cercetari stiintifice actuale au demonstrat eficienta mierii de albine ca factor natural de protectie solara (ca principala sursa de imbatranire prematura). Mierea contine numerosi antioxidanti care au forta sa contracareze actiunea radicalilor liberi si sa reintinereasca tesuturile. Mierea de albine este remediul perfect pentru doamnele care au pierdut batalia cu timpul si sufera de piele cutata si imbatranita. Antioxidantii din miere ajuta nu doar la tratarea ci si la prevenirea aparitiei ridurilor si liniilor fine, prin suportul dat pielii in producerea de colagen si elastina, ambele avand rol in pastrarea sanatatii si tineretii pielii.

Ajuta la vindecarea ranilor – Din punct de vedere al ingrijirii medicale, mierea de albine aplicata pe o rana poate ajuta la vindecarea acesteia si la prevenirea infectiilor, datorita capacitatii antimicrobiene a mierii. Dupa unii oameni de stiinta, ceea ce ajuta cel mai mult in vindecarea ranilor sunt in principal zaharurile din miere despre care se spune ca sunt cu un grad foarte ridicat de osmolalitate (adica zaharurile interactioneaza cu apa intr- o maniera care nu permite dezvoltarea microorganismelor). Suplimentar osmolalitatii mierii, cand zaharul din compozitia sa vine in contact cu exudatii ranii, se produce peroxidul de hidrogen. Acest peroxid poate avea proprietati antibacteriene pe zone ulcerate, accelerand vindecarea acestora.

– Capacitate inalt nutritiva – Mierea de albine contine un nivel ridicat de vitamina C, o varietate de vitamine de tip B (niacina, riboflavina, acid pantotenic), minerale (de exemplu, potasiu) si aminoacizi care, toate la un loc, sunt surse extraordinare de hranire a pielii. Aminoacizii prezenti si in componenta mierii de albine sunt esentiali oricarei forme de viata. Ei ajuta la stimularea si accelerarea regenerarii celulare. La nivelul pielii actiunea acestora se vede prin aspectul sanatos si stralucitor al pielii.

– Agent antibacterian, antiviral si antifungic – Mierea de albine este recunoscuta ca avand prorpietati antibacteriene si antifungice; ea ajuta la dezinfectarea si accelerarea vindecarii zgarieturilor, ranilor si arsurilor de la nivelul pielii. Suplimentar enzimelor prezente in mierea de albine (si care au rol in vindecarea ranilor), se mai gasesc si antioxidanti si flavonoizi care au si rol antibacterian. Flavonoidul cel mai mult regasit in propolis, pinocembrinul, cu rol de antioxidant, are capacitate antibacteriene si antiinflamatorii.
Asadar, in caz de infectii ale pielii, arsuri solare sau bataturi, mierea de albine poate fi un remediu miraculos de eficient, fara sa va puneti problema unor efecte secundare! Mai mult, produsele cosmetice pe baza de miere sunt si accesibile ca prêt! Mierea de albine face minuni petnru iritatiile minore; este eficienta si in tratare acneei dar mai ales pentru buzele crapate, ca balsam de buze.

S-a demonstrat stiintific cum ca mierea de albine are o actiune antibacteriana impotriva Stafilococului auriu, o bacterie obisnuita, des intalnita in mediul inconjurator care poate duce la infectii, mai ales in cazul ranilor deschise.

– Piele stralucitoare – O masca faciala cu miere de albine simpla sau in combinatie si cu lapte poate conferi pielii o stralucire radianta. O astfel de masca ar trebui folosita cel putin de 2 ori pe saptamana pentru rezultate vizibile.

Rol exfoliant – O masca faciala exfolianta/ scrub pe baza de miere de albine este foarte eficienta daca va doriti o piele stralucitoare si fara cusur.